İbrahim DÜLGAR

İbrahim DÜLGAR

Mail: dulgaribrahim@gmail.com

HASAN BOĞULDU!..

Akçay- Altınoluk yolu üzerinde Kazdağlarındaki Hasan Boğuldu Gölet'i efsanesine göre Emine'ye aşık olan Ovalı Hasan onunla evlenmek ister. Fakat yörük büyükleri ovalı birisi yaylada uyum sağlayamaz düşüncesi ile bir şart koşarlar. Buna göre Hasan'ın 40 okkalık tuz çuvalını sırtından hiç indirmeden dağı aşıp Emine'nin yaşadığı yere kadar taşıması gerekmektedir. Sıcağın da etkisiyle tuz çuvalının sırtında derin yaralar açtığı Hasan, yarı yolda kalır. Emine çaresiz yaylaya tek başına çıkar. Gece Hasanı aramaya gitmek ister ,fırtına ve ailesi izin vermez. Kabuslara dayanamayan Emine gölete iner. Emine göletin üzerinde Hasan'ın hediye ettiği yazmayı bulur. Bunun üzerine Emine de yazmayla göletin hemen yanındaki ağaca kendini asar. O gün bugündür göletin ismi ''Hasan Boğuldu Göleti'', onun üzerine sarkan ağaca da ''Emine Çınarı''denmektedir.

2020 yılına geldiğimizde Türk insanı, gençler, yani Hasan ve Emineler yine fazla bir şey istemiyor. İyi bir iş ,iyi bir eş ,bir araba,bir ev, 2 çocuk, bu durumun gerçekleşmesi için de 2000 tasrrufla yaklaşık 20 yıl gibi süreye ihtiyaç var. Tabikii önce iş sahası lazım.

TBMM'de ki hiçbir parti ülkenin gidişatı hakkında halka doğru bilgiler verememektedir. 70 cente muhtaç ülke,100 dolar cebinde bulundurana hapis, tüp kuyruğu, sanayağ kuyruğu gibi algı ve görseller ile ayrıca kurgulanan sağ, sol çatışmaları sonucu 1980 askeri darbesi ve 24 Ocak 1980 İstikrar Programına geçilmiştir. Bu tarih ülkemiz için çok önemlidir. Aynı tarihte borcumuz 15, 7 milyar Ş. Bu tarih öncesinde yerli tarım, milli sağlık "Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü" irili ufaklı sanayi kuruluşları ile ülkemiz nispeten bağımsız hareket edebilmiştir.

24 Ocak 1980 istikrar kararları ile ise dünya ile entegre oluyoruz ,sınırsız döviz bulundurabilirsiniz ,gümrük duvarlarını yıktık,uçuyoruz gibi söylemler ile 2020 yılına geldik. 2020 Haziranı'nda basın ve televizyonlarda, PTT önlerindeki 1000 Tl. yardım alma kuyruğu, Kızılay kolisi verilecek kuyruğu, askıda ekmek, askıda fatura, lösemili ve diğer hastalıklı çoçuklar için TV lerde bağış toplama, bunların hepsi buram buram yoksulluk kokularıdır. Bu yoksulluk 1980 serbest ekonomilerin az gelişmiş ülkelerde 40 yıl sonrasındaki meyveleridir. Bu ara yönetenlerin maddi sorunu yoktur. Alttakilerden habersizdirler. T.C. kurucu iradenin kurmuş olduğu fabrikaların çoğu elimizde değil, yerli tohum yasak, yerli aşı yok, satılmadık bir şey kalmadı. Buna rağmen toplam borç 437 milyar dolara çıktı.

2020 Haziran ayında, TBMM deki partiler tarafından asgari ücret 3000 TL olsun,4000 TL, 5000 TL olsun ,asgari ücret vergi dışı kalsın, vatandaşlık temel geliri olsun gibi bol keseden vaatler verilmekte. Yerli ve uluslararası sermaye ile ciddi  üretim, dışa satım, milli aşı, milli tarım, milli sanayideki kapasite artışı ile ücretlerin kendiliğinden yükseleceğini söyleyen yok. Kimse kimseyi kandırmasın, kurucu irade hem fabrika yaptı, hem de tarım yaptı, hem yerli ve milli aşıyı yaptı. Ayrıca başta tarıma dayalı sanayi olmak üzere, sanayi üretiminde de ciddi yatırımlar yapmıştır. Ve bu hamleleri yaparken  Osmanlıdan süre gelen borçları da 1954 yılında kapatmıştır.

TBMM deki partiler bu konuda ki çözümlerini dünyadaki lojistik faaliyetlerinin durduğu bu noktada açıklamalıdırlar.

Çözüm: Kurucu iradenin mantığıdır. Hem yatırım yapılacak hem borç ödenecek.

''Borç alan emir alır''. (IV.MURAT)

TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN BAZI YILLARA AİT BORÇ BİLGİLERİ

  1. TC Kurucu İradesi Osmanlı İmparatorluğunun borçlarını 1954 yılında kapattı.
  2. 1954-1964 yılları arasında 10 yıllık borçsuz dönem yaşadık.
  3. AET(Avrupa Ekonomik Topluluğu) ile 1964 yılında imzalanan ortaklık anlaşması ile 0,964 milyar dolarlık kredi ile borçlandık.
  4. 1980 Dış Borç Stoku 15,7 milyar dolar borçlandık.
  5. KASIM 2002 yaklaşık borç 150 milyar Ş
  6. Hazine Müşteşarlığı'nın açıklamalarına göre, yerli ve uluslararası sermaye ile ciddi 2010 yılı ilk çeyrek dış borç stoku 266,6 milyar dolar, toplam borç 315,30 milyar dolar.
  7. 2020 yılına gelindiğinde borç 437 milyar dolar.