Valilik açıklama yaptı, “Karaca’lara dokunmayın”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
Valilik açıklama yaptı, “Karaca’lara dokunmayın”
Bazı vatandaşların Fındık bahçesinde buldukları Karaca yavrularının alınarak sahiplenmek istemesi konusunda Ordu valiliği bir açıklama yaptı. Kesinlikle bu yavrulara el sürülüp dokunulmaması istendi.

Bu konuda Valilikten yapılan açıklama aynen şöyle :

Ordu ilimiz, yaban hayatı bakımından, oldukça zengin bir hayvan varlığına sahiptir. Bu yaban hayvanı türler içerisinde, Karaca türü popülasyon yoğunluğu açısından önemli bir yaşam alanını oluşturmaktadır.

Bu bakımdan; İlimizde her yıl Mayıs ve Haziran aylarında karacalar yavrulamaktadırlar. Bu yavrulamaların çoğunluğu rahat bir ortam sağladığı için yaban hayatı ile iç içe olan fındık bahçelerinde gerçekleşmektedir.

Karacalar yavruları sırtlarında beyaz benekleriyle doğarlar. Sevimli yavrular doğduktan kısa bir süre sonra annesini emmeye başlar akabinde dişi karacalar beslenme ihtiyacını karşılamak için yavru karacayı; çalılıklar, otlar ile çevrili alanlarda kısa süreliğine yalnız bırakırlar. Yavru karacaların sırtlarındaki beyaz benekler ve bırakıldıkları çalılıklar diğer zararlı yaban hayvanlarına karşı yavru karacanın, dişi karaca gelene kadar kamufle olmasına yardımcı olur. Yüksek kesimlerde beslenme ihtiyacını karşılayan dişi karacalar yavru karacanın besin ihtiyacını karşılamak için belli bir süre sonra tekrar geri dönerler.

Ancak; yavru karacanın beslenmesi için birkaç hafta süren bu beslenme sürecinde kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımız tarafından; yavru karacaların annesini kaybettiği, tek başına kaldığı, yardıma ihtiyacı olduğu şeklinde yorumlanarak yavrular bulunduğu özel ortamından alınabilmekte ve dişi karacadan uzaklaştırılarak yavru karacanın ölümü ile sonuçlanan durumlar oluşabilmektedir.

Bu nedenle; yavru karacaların hayata tutunabilmesi için dişi karaca tarafından besin ihtiyacının karşılanması oldukça önem arz etmekte olup, vatandaşlarımızın bu tür durumlarda yavru Karacalara dokunmadan, yaşam ortamlarına zarar vermeden, bulundukları hassas bölgeden uzaklaşarak dişi karaca ile yavru karacanın bir birine temas etmesi için olanak tanımaları gerekmektedir.

Yine; Ülkemiz mer’i mevzuatı gereğince, karacaların evde izinsiz beslenmesi, barındırılması yasak olup, yaban hayvanları ile ilgili her türlü ihbar ve bildirimlerin Ordu Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğüne (0452) 2370227 nolu telefon aracılığı ile yapılması önem arz etmektedir.


Vali, Şehit Aileleri ve Gaziler de GAP Gezisine gönderdi..Önceki Haber

Vali, Şehit Aileleri ve Gaziler de GAP...

BÜYÜKŞEHİR SİVRİSİNEKLERİ ETKİSİZ HALE GETİRİYOR..Sonraki Haber

BÜYÜKŞEHİR SİVRİSİNEKLERİ ETKİSİZ HALE G...