Habercilikte isim kotlamak ve yüz saklamak…

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
Habercilikte isim kotlamak ve yüz saklamak…
Gazeteci meslektaşlarımız bazı haberlerde adı geçenlerin gerçek isimlerini tam açık olarak yazmıyor, isim ve soyadlarının baş harfleri ile kotlamak suretiyle yazıyorlar. Hatta bir çok kişilerin yüzünü de saklayarak kamu oyundan gizliyorlar. Aslında bunun yasal zorunlulukları var, fakat bu suçuna ve kişinin durumuna göre değişmektedir. NEDEN?

Bugünlerde yazılı medyada en çok yer alan haberlerin başında FETÖ/PDY gelmektedir. Yaptığımız takiplerde bu suçtan dolayı göz altına alınan kişilerin isimleri genellikle kodlandığı gibi, yüzleri de kamu oyundan saklanmaktadır.

 

Zaten yapılan haberlerde kimse suçlu değil, şüpheli ve iddia olarak yazılmaktadır. Hele bu kişiler, FETÖCÜ, hırsız, dolandırıcı, sahtekar veya bunlara benzer bir adi suçlama iddiaları ile göz altına alınmışsa yaşı 18’in üzerinde olan kişileri kamu oyunda açıkça lanse edilmesinde hiçbir  yasal sakıncası bulunmamaktadır. Alenen suçlamadan şüpheli ve iddia olarak yazılması gerekir.

 

Şayet  şüphelinin yaşı küçük, kamu oyunda infial uyandıracak nitelikte veya yüz kızartıcı suçlardan dolayı göz altına alınmışsa bunların  isimlerinin kodlanması ve yüzlerinin saklanması elbette yasal mecburiyeti vardır.

 

Fakat genellikle medyada görüyoruz ki; hele hele FETÖ terör örgütü şüphelisi olarak göz altına alınanların isimleri genellikle kodlanıyor ve yüzleri gizleniyor. İşte dikkatlerimizi çeken ve geçtiğimiz günlerde basında yer alan  bir haberi aşağıda aynen yayınlıyoruz. Bunun nedeni ise, bu kişilerin isimleri açıkça yazıldı, fotoğrafları da alenen yayınlandı. Bazı kişilere gelince saklanıyor, gizleniyor, bazıları da aynı  olayla suçlandığı halde alenen yazılıyor. Yani yasal bir sakıncası olmadığının bilinmesini öneriyoruz.

 

İŞTE O HABERİN RESMİ YUKARIDA, HABERİN METNİNİ İSE AYNEN AŞAĞIDA YAYINLIYORUZ.. HABERCİLİKTE  İSİM VE RESİM SAKLAYANLARA İTHAF OLUNUR..

 

İstanbul'da FETÖ soruşturmasında Bekir Boydak ve Sami Boydak'ın da aralarında bulunduğu 60 iş adamı tutuklandı.

x

Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) finansman sağlayıp örgüt adına himmet topladıkları iddiasıyla mahkemeye sevk edilen 110 iş adamından 60'ı tutuklandı, 50'si ise adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakıldı. 

 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca yürütülen soruşturma kapsamında ifadeleri alınarak tutuklama istemiyle nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen 110 iş adamının sorgusu tamamlandı.

 

Şeklinde yayınlanmıştı..


EĞİTİM BÜTÇESİ 14 YILDA 12 KAT ARTTI..Önceki Haber

EĞİTİM BÜTÇESİ 14 YILDA 12 KAT ARTTI..

Ocak ayında vefat eden gazeteciler mezarları başında anıldı.Sonraki Haber

Ocak ayında vefat eden gazeteciler meza...