Büyük Şehir Belediyesi Gana’ya 30 otobüs bağışlayacak..

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
Büyük Şehir Belediyesi Gana’ya 30 otobüs bağışlayacak..
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz haftalarda Gana’yı ziyareti sırasında İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Gana'nın Başkenti Akra Belediyesi’ne 30 adet İETT otobüsünü yedek parçalarıyla birlikte hibe edeceğini açıklamasını İBB Meclisi gündemine taşınarak, Gana’ya 30 Adet İETT Otobüsü Veriyorsak, Karşılığında da Gana'dan Biraz Demokrasi, Özgürlük ve İnsan hakları alalım!

İstanbul Büyük Şehir  CHP Meclis Üyesi Mehmet Berke Merter Gana Cumhuriyeti’nin ekonomisinden, demokrasi anlayışından, insan haklarından ve sosyal hayatından bahsederek, Türkiye ile karşılaştırmalar yaparak Meclis Kürsüsünde şunları söyledi:

 

“Peki biz Gana'dan ne öğrenebiliriz? Maalesef bu soruyu kimse sormadı, ama Gana'dan Demokrasi, Özgürlük ve İnsan Hakları öğrenebiliriz!

Evet şaşırdınız değil mi?

Bana hayatın öğrettiği bir şey var ki kimseyi küçümsememek gerekir! Afrika'nın küçük ve eskiden sömürge olan ülkesi Gana bizden çok daha gelişmiş bir demokrasiye sahip!

 

İnanmıyor musunuz? O zaman gelin bir rakamlara göz atalım! Sınır Tanımayan Gazetecilerin Basın Özgürlüğü Endeksine göre Türkiye 2002 yılında 99. sıradaydı 2014'de de 154. inci sıraya kadar düştü ve maalesef uçuruma doğru da düşmeye devam ediyor!

 

Gana da 2002'de 67. sıradayken 2014'de 27. sıraya yükseldi ve diğer birçok Afrika ülkesiyle beraber bizden çok daha iyi bir karneye sahip oldu! Düşünce kuruluşu Freedom House'a göre de Gana özgür ülke statüsünde, ama ne yazık ki, üzülerek söylüyorum. Türkiye'miz sadece kısmen özgür ülke statüsünde!

 

The Economist'ın 2015 Demokrasi İndeksine göre de Türkiye 97. sırada, demokrasi olarak bile görülmüyor ve karma rejim olarak adlandırılıyor, Gana da 53. sırada kusurlu olarak da olsa demokrasi olarak derecelendirilmiş. Ayrıca belirtmek gerekir ki Gana'nın güçler uyumu içinde otoriter ucube bir sisteme sahip değil tam tersi katı bir güçler ayrılığına dayanan devlet modeline sahip! Tabi sadece Gana değil bir çok Afrika ülkesinin bizden daha iyi işleyen demokrasileri var! O yüzden diyorum ki Gana'ya ekonomik olarak yârdım ederken, biz de onlardan biraz basın özgürlüğü, insan hakları ve demokrasi konularında bir şeyler öğrensek!” diye meclis kürsüsünden konuşma yaptı.

 


Çanakkale Zaferi’nin 101. Yıldönümü Etkinlikleri Önceki Haber

Çanakkale Zaferi’nin 101. Yıldönümü Etki...

YÖNETİMDE KADINLARIN AKTİF ROL ALMASI İSTENDİ..Sonraki Haber

YÖNETİMDE KADINLARIN AKTİF ROL ALMASI İS...